Pagina's

zaterdag 31 maart 2012

Voorjaar in de AWD

Omdat de weersvoorspellingen minder werden had ik besloten om afgelopen woensdag, 28 maart, een dagje vrij te nemen. Het zou nog één van de mooiere dagen worden deze week. En wat een dag werd het. In plaats van nog een week te wachten zijn Marianne en ik min of meer onverwachts naar de AWD gegaan. Ditmaal namen we vanuit Den Haag gezien de verste ingang, Zandvoort.

Ingang Zandvoort
We wilden in ieder geval de aalscholverskolonie bezoeken en verder genieten van het mooie weer. Daar zijn we zeker in geslaagd. Na een kopje koffie en een lekker broodje gingen we op pad. Als echte struiners nemen we niet de reguliere paden maar is het soms kruipdoor sluipdoor om al het moois te zien die je normaal gesproken vanaf de uitgestippelde routes niet kunt zien. Zo zijn we door de dichte bebossing langs het meertje bij de aalscholverskolonie gegaan.

Het aalscholverseiland
Even uitrusten om vervolgens ...
weer op te stijgen en takjes te halen voor de nesten
In vogelvlucht
Het is duidelijk dat we heel veel aalscholvers gezien hebben. Ikzelf vind het mooi om vogels in vlucht vast te leggen zoals te zien is op bovenstaande foto's.

Een tweede kolonie
De landing wordt ingezet
Het voorjaar is echt begonnen in de AWD. De bloemetjes, de bijtjes, parende libellen en vlinders maken het voorjaar. Op een gegeven moment hoorde Marianne wat in het riet en terwijl ze met haar gezicht naar beneden staart schiet er met een grote plons plots een grote vis weg, die ogenschijnlijk met zijn kop boven water haar aanstaarde. Helaas hebben we dat niet vast kunnen leggen, maar wees gewaarschuwd. Wij schrokken ons in ieder geval een hoedje.

Een bijtje
Parende libellen
Met hun achterlijven vormen ze een hartje ... Dat is pas liefde
Altijd mooi, de vlinder
In het heldere water die door de kanalen stromen voelen veel zwanen zich thuis. Het is zelfs zo helder, dat als een zwaan op zoek is naar voedsel op de bodem, je er een mooie foto van kan maken. 

Een van de vele mooie zwanen
Zoekend naar voedsel in het heldere water
De uitzichten in de AWD zijn eindeloos. Zeker met mooi weer is het een genot om er te lopen. Onderstaande foto's geven een mooie beeld van dit prachtig stukje natuur.
Langs de oevers en in het riet hebben we veel padden gezien. Als je niet uitkijkt kun je zo maar op een pad gaan staan. Een pad is een pad zou je zeggen, maar op de twee foto's hieronder zie je de verschillende kleuren. Of het twee verschillende zijn weten we niet, dus als iemand de namen zou weten, dan zou hij/zij ons er een groot plezier mee doen.Kikkerdril is er inmiddels al volop
Uiteraard zijn we even bij de vossen geweest. Ondanks het feit dat deze vossen redelijk tam zijn blijft het een mooi gezicht om ze te zien en te fotograferen. De zwangere moervos zijn we helaas niet tegen gekomen.

De vos komt aangelopen
Om ons vervolgens te begluren
Ook voor de vos is het warm, dus even een middagdutje
Vos nummer twee
Halverwege onze tocht zei ik tegen Marianne dat degene met de blog "Struinen door het AWD" een passende naam had verzonnen, want in de AWD is het echt struinen. Leuke bijkomstigheid is dat wij gedurende onze wandeltocht Ria tegenkwamen. Zij bleek eerdergenoemde blog te hebben. Hoe bedoel je toeval. Het was leuk om kennis met je te maken Ria. Na de vossen werd het tijd om terug te gaan naar de uitgang alwaar we heel veel herten zagen, die ons in grote groepen passeerden.

Even knuffelen
Doorlopen jongens, er is niets te zien
Struinen door het AWD
Ons werd gevraagd wat meer foto's te plaatsen en daar hebben we graag aan voldaan. We hopen dat jullie ze weer mooi vinden en danken jullie voor de eerder gegeven reactie's. Binnenkort gaan we naar Lisse, naar de bloembollenvelden.   

2 opmerkingen:

 1. Wat was het mooi vorige week, wij genoten in Zuid Limburg van de mooie dagen, en ik zie hier prachtige lenteplaatjes uit het AWD, jullie hebben veel gezien, lekker afwisselend. En ik krijg weer ontzettend veel zin om naar de AWD te gaan....
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Voortaan moet ik dus goed opletten op die grote vis bij de Aalscholver (Renbaanveld)..Wel heerlijk om daar lekker in het zonnetje te zitten.
  Ja lekker struinen..door de AWD..
  Er is niets mooiers dan dat..Zeker als je zoveel mooie dingen te zien krijgt.
  Groetjes Henk

  BeantwoordenVerwijderen