Pagina's

vrijdag 27 mei 2016

Voornes Duin en Poelgeest

We komen zo langzamerhand op een punt dat we terug gaan naar plaatsen waar we al eens eerder zijn geweest. Zo ook met Voornes Duin en Poelgeest. Van eerstgenoemde hadden we hoge verwachtingen vanwege de vele vlinders en libellen die we daar wel eens eerder gezien hebben. Wat valt het dan tegen als je nauwelijks groen ziet en maar sporadisch wat plaatjes kan schieten. Wellicht zijn we toch nog iets te vroeg. Sommige wandelpaden lopen ook nog eens dwars door een nauwelijks doordringbaar bos.

Dorre vlakte
Schotse hooglander badend in het water
Alleen gelaten want moeder met kroost zwom weg
Zou je zo mee naar huis willen nemen
Citroenvlinder
Heel anders was het afgelopen week in Poelgeest. Talloze vogels met hun kroost. Een specht aan de overkant van het water en het heerlijke geluid en gevoel van .... jawel ..... regen!!! Soms een lekker zonnetje, dan weer een fikse regenbui. Camera's in de tas of onder de jas en maar schuilen voor zover het kon. In Poelgeest zijn vogelsoorten genoeg. De grutto (man en vrouw) waren aanwezig. Zo ook de reiger die het voorzien had op de jongen van de kievit. In eerste instantie kwam een kievit leger in actie om hem te verjagen, maar deze reiger liet zich niet weg jagen en hoe zielig het ook is, het geluid van het kievit jong verstompte langzaam maar zeker in de bek van de reiger. Na afloop besloten we het landgoed rondom het kasteel van Poelgeest te bewandelen.

De jongen van de meerkoet komen uit hun ei
Een paar dagen oud en meteen het water in
De één heeft er nog meer dan de ander
Ook de Canadese ganzen hebben jongen
Nijlgans jong op onderzoek
Toch maar liever naar mama
Bergeend in vlucht
Kievit in de regen
Kievit probeert reiger te verjagen
Te ver weg, dus een crop van het gevangen jong
Mannelijke grutto
Vrouwelijke grutto
Parmantig en elegant
Een andere mannetjes grutto
De Vlaamse gaai bij het kasteel Poelgeest
Het geaderd witje was er ook 

1 opmerking:

  1. Mooie serie, ik had deze even gemist, maar Poelgeest is toch wel een beetje mijn gebiedje, vlak bij huis. Mooie momenten hadden jullie daar, ook wel triest, de kievitpul die opgegeten wordt, maar ook dat is de natuur.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen