Pagina's

woensdag 20 februari 2019

Vogelhut Schaik

Eindelijk. Na een behoorlijke tijd niks meer gedaan te hebben vanwege allerlei redenen, konden we nu naar de vogelhut in Schaik. Deze hadden we ruim van te voren gereserveerd, dus we hadden er echt zin in. Het was weer even wennen om zo vroeg op te staan. Vanaf 4.00 zit je al op de klok te kijken of je er al heen kan. Uiteindelijk zijn we om 6.10 vertrokken en kwamen we om 7.45 aan.

De routebeschrijving die we kregen was goed. De hut is sinds januari verplaatst dus we hadden in eerste instantie een deja vu met de hut op de Kalmthoutse heide. De ligging is prima, alleen is het fotograferen door doek. Het is niet altijd fijn om steeds met een schuin hoofd door het glas ernaast te kijken om vervolgens met je camera te gaan zoeken wat je gezien hebt. Daarbuiten waren de twee buitenste ruiten vies van de aanslag, waardoor we eigenlijk maar 2 schone ruiten hadden om door te observeren. Een ander nadeel was de donkere folie op de ramen. Dit is aangebracht om er spiegelglas van te maken. Het was dan ook een verademing om soms even je gezicht door het doek te steken om te genieten van het buitenlicht. Tot zover de nadelen.

Uiteraard is het niet alleen negatief. We hebben leuke foto's kunnen maken, hoewel we eigenlijk geen bijzondere vogels tegen kwamen. In dit geval waren het o.a. de Sijs, de pimpelmees en koolmees, de appelvink, roodborstje, boomklever, de havik en de buizerd. De zon scheen goed door het bos, dus al met al waren we tevreden. Helaas waren we zelf de meelwormen vergeten en dus moesten we ons neerleggen bij het voer wat er was. Laten we maar beginnen met de appelvink. Deze waren in grote getale aanwezig. Door het zonlicht kwamen hun kleuren goed tot uiting.







Een andere voor ons bijzondere vogel is de Sijs. In eerste instantie dachten we aan de Groenling, maar na wat zoekwerk bleek het toch echt om de Sijs te gaan. Deze kwam helaas maar eenmaal voorbij dus we hadden niet echt de mogelijkheid om deze veel beter in beeld te krijgen.



De vogel die we nagenoeg bij ieder hut tegenkomen is de bonte specht. Na zo veel foto's te hebben genomen is het voor ons geen bijzondere vogel meer, maar het blijft een mooie verschijning.



Zoals gezegd hebben we ook veel koolmezen en pimpelmezen gezien. Persoonlijk vind ik de pimpelmees het mooist. Ditmaal waren ze extra mooi vanwege hun felle kleur geel en blauw.
De zon hielp ons daarbij een handje. Tel daarbij de waterbak op en je krijgt de mooiste weerspiegelingen.








Dan mogen we natuurlijk de havik niet vergeten. Zonder prooi zal deze niet gauw komen opdagen en dus waren we toch maar aan de duif overgelaten. Het heeft nog een tijdje geduurd eer de havik kwam, maar dan krijg je ook precies wat je wilt. Er waren momenten dat de buizerd overvloog en de havik zijn vleugels spreidde om zijn prooi te bedekken.






Een andere vogel die in grote getale daar aanwezig was is de boomklever. Deze vogeltjes maakten nog de meeste herrie en pikten samen met de appelvink het meeste voer.




Wat over blijft is de gewone vink en het roodborstje. Eind maart hebben we nog een hut gehuurd. Daar zijn we al eens eerder geweest, maar is voor ons tot nu toe de meest luxe. Het gaat hier om de Alblasserwaard. Hopelijk kunnen jullie net zo genieten van deze foto's als wij dat doen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten