Pagina's

maandag 16 december 2019

Eider in Scheveningen

Een zonnige maar koude dag in december bracht ons in Scheveningen alwaar de eider gespot was. Normaliter zou deze vooral in het Waddengebied aanwezig zijn, maar we hadden geluk deze bijzondere en grote eend in onze eigen badplaats tegen te komen. De eider leeft van schelpdieren, krabben en kreeftachtigen. Dat hebben we gezien ook. Het is een fantastische duiker waar menige zeevogel jaloers op is. Geen wonder dat in de tijd dat wij de eider observeerden, hij regelmatig werd aangevallen door zeemeeuwen. Zeker nadat hij voor de zoveelste keer een krab of kreeft had. Maar voordat we de pier opliepen zagen we een man een soort kunstwerk maken in het zand. Knap hoe de figuren symmetrisch en nagenoeg perfect in het zand werden gekerfd.



Prachtig om te zien natuurlijk en ik denk dat het van bovenaf met een drone bijvoorbeeld nog beter te zien was, maar we kwamen zoals gezegd voor de eider. Op onderstaande foto's is de eider bezig met het vangen van krabben. Soms werd dat een worstelpartij want de krab bleef zich soms met zijn scharen aan de snavel vasthouden. Dan was het loslaten en weer opnieuw vangen. Op de onderste twee foto's wordt de eider aangevallen door jaloerse meeuwen die het makkelijker vinden om de prooien af te pakken. Overigens trok de eider zich daar niks van aan, want één duik en meneer was weer een paar meter van de meeuwen verwijderd.










En als je dan toch op de pier bent, zie je de wavesurfers de golven bestormen. Voor ons kikkerlandje zijn deze golven best aantrekkelijk. Als je dan ook nog wat tientallen meters met de golf mee weet te gaan is het doel bereikt.




Ondanks dat het niet erg warm was, was het toch genieten. De steenlopertjes waren weer van de partij en de meeuwen lieten zich ook van hun beste kant fotograferen. Een hoop vissers die hun vangst mee naar huis zouden nemen en natuurlijk de prachtige plaatjes van Scheveningen zelf. Optisch bedrog is de rook uit Rotterdam, waarbij het net lijkt of deze 1 is met de wolk op de voorgrond. En wat te denken van gemotoriseerde deltavliegers. Wat kan een dagje Scheveningen toch mooi zijn.











Geen opmerkingen:

Een reactie posten