Pagina's

vrijdag 17 september 2021

Boshut Veluwe

In plaats van een wandeling op de Veluwe hadden we de boshut gereserveerd. We vertrokken om een uur of 6. Onderweg was de mooie opkomende rode zon al een plaatje op zich. Eenmaal aangekomen op de plek waar we moesten parkeren, was de snelweg autovrij en waren het de zonnestralen die er een sprookjesachtige tafereel van maakte.

Foto's op internet gaven al aan dat de vos meerdere malen aanwezig zou zijn bij de hut. Dat was nu ook het geval. Gezien de kleur zwart denken wij dat het twee verschillende vossen zijn die langs kwamen. De hut ligt op een mooie plek met voor de hut een vijver en aan de rechterzijde uitzicht op een groot veld. Als we heel eerlijk zijn had de vijver iets langer gemogen. Dan hadden er wat plekken kunnen zijn (eilandjes) vanaf waar de vogels zouden kunnen drinken. Nu zaten ze alleen aan de zijkanten. Over de hut is goed nagedacht. Alles zit prima in elkaar, stevig, maar ook de luikjes en dergelijke zijn prima ontworpen. 

Bij aankomst was er genoeg voer om te strooien. Voorts was een prooi aanwezig. Moesten we alleen het doek verwijderen. Het was er meteen al een komen en gaan van de reguliere vogeltjes en dan voornamelijk de mezen. De prooi was er voor de blonde buizerd die daar regelmatig komt. En die hebben we heel lang gezien. Zo lang dat we op een gegeven moment wilde dat hij vertrok. Maar niet voordat hij een veldmuis bij zijn oor te pakken had. 








Nadat de blonde buizerd eindelijk weg was, werd het tij dom de andere bosvogels te fotograferen. Uiteraard hoop je op bijzondere soorten, maar bij deze hut was het toch meer van hetzelfde, de mezen, boomklevers, spechten, Vlaamse gaaien, roodborstjes enz. Neemt niet weg dat je ook deze soorten op een andere manier kunt fotograferen.









Bij de entree van de hut was het met een zonnetje nog tijd voor wat vlinders te fotograferen. Zo zagen we het koolwitje, bruin zandoogje, citroenvlinder en de dagpauwoog. 





Dan mogen we uiteraard de vos niet vergeten. Aan de rechterzijde van de hut, met uitzicht op het veld, kwam de vos zelfs tot een meter voor de hut. Daar zit je dan met je telelens. Maar uiteindelijk hebben we mooie foto's kunnen maken. Zelfs drinkend uit de vijver.









En tot slot waren daar de muizen. Ze snelden zich via de holle stammetjes en onder de takken door naar het voer wat we gestrooid hadden. Sterker nog, we hebben die dag meerdere malen voer moeten strooien omdat het steeds na 2 uur op was. Wellicht dat we de hut in een andere jaargetijde nog eens zullen huren.

1 opmerking: