Pagina's

zondag 13 mei 2012

Biesbosch

Na een drukke periode en een aantal teleurstellende weekenden konden we gisteren weer eens op pad. Ditmaal was de Biesbosch, locatie Dordrecht, aan de beurt. Na een bezoek te hebben gebracht aan het bezoekerscentrum werden we min of meer overgehaald om aan boord te stappen van de nieuwe Zonnepont Deze boot vaart op zonne-energie en bracht ons in 20 minuten naar de Huiswaard/Oude Kat polder. Terwijl de boot weer weg voer konden wij onze wandeltocht in gang zetten, wetende dat om 15:30 de laatste rit terug zou zijn.

Tijdens de rit zien we grazende paarden
De Zonnepont zet ons af ...
... en vaart weer weg
Tijdens de vaarrit hebben we uitgebeide informatie gehad over de Biesbosch en zo ook over de polder waar we afgezet zijn. Vooral het afstervende productiebos van de huiswaard maakt indruk. Door de doorgravingen is het gebied geen polder meer, maar een gebied waar eb en vloed voor een tijverschil van tachtig centimeter zorgen. De populieren kunnen hier niet tegen en sterven af.

Het bord aan het begin van de wandelroute
Afgeknakte populier, gevallen in andere boom
De zon liet zich vaak zien
Het afstervende productiebos
In deze polder is het aan te raden alleen het pad te volgen. Buiten de paden is het vrij drassig. We hoopten hier bevers te zien, maar zoals we weten zijn deze alleen in de avond actief en dus moesten we er niet veel van verwachten. Op de boot terug kregen we te horen dat er twee beverburchten waren, maar deze hebben wij zelf niet kunnen waarnemen. Vogels hoorden we genoeg, maar helaas ging het net als onze andere tochten, we zagen ze weinig. Nadat Marianne op haar klokje keek beseften we dat we vaart moesten maken met wandelen om de boot van 15:30 te halen. Deze kwam precies op tijd en na evaluatie in de bistro realiseerden we ons dat er nog genoeg te ontdekken valt in de Biesbosch. We zullen ongetwijfeld nog andere delen gaan ontdekken, maar volgende week is het weer de beurt aan ons geliefde AWD.

Wandelpad langs de Nieuwe Merwede
Insecten genoeg, maar wat het precies is (?)
Terug naar het bezoekerscentrum

1 opmerking:

 1. Hallo Marianne en René,

  Leuk om weer wat van jullie te zien, en dit keer de Biesbosch.
  Mooie landschapsplaten en leuk om even mee te kijken.

  Groet,
  Peter en Janny,

  Wij gaan morgen weer naar de AWD.

  BeantwoordenVerwijderen