Pagina's

donderdag 24 april 2014

Magische momenten in het Gagelbos

In het paasweekend bezochten we het Gagelbos. Het Gagelbos ligt aan de stadsrand van Utrecht en is onderdeel van het Noorderpark. We hebben de ANWB route van 7km gelopen.


Bij de parkeerplaats hadden we al meteen een magisch plaatje. Terwijl de jonge eendjes heerlijk door het water zoefden, gaven de watergolfjes een soort psychedelic effect door de zon. Dat begon al goed. We besloten eerst een stuk langs de weg te lopen om vervolgens het bos in te gaan. Vrolijke fluiters en zoemende insecten hebben zich inmiddels weer meester van het bos gemaakt. Tel daarbij de vele families met jongen en je beleeft een geweldige dag. Hier en daar liggen in het landschap nog wat bunkers, met als hoogtepunt fort De Gagel. Helaas bleek deze die dag gesloten te zijn, waardoor een bezoek achterwege moest blijven. Na het fort werden we nog getrakteerd op parachutespringers. We waren getuige vanaf het moment van springen tot aan de landing. Na een kleine rustpauze vervolgden we onze weg het bos in. Op sommige plekken wemelde het van de vlinders en de libellen. Een heerlijke wandeling in een mooi landschap. Zo mogen er nog vele volgen. Het gevolg is een blog met veel foto's.

Zoals gezegd beginnen we deze blog met ons eerste magische moment. De pasgeboren eendjes die hun weg banen door het zonovergoten water.Om een indruk te geven van de route die wij gelopen hebben, volgen nu een aantal foto's van het landschap. Deze staan in willekeurige volgorde, maar geeft wel aan hoe mooi sommige gebieden in Nederland zijn.

Een van de vele bunkers in het landschap
Families met jongen
Dit willen we allemaal wel
Gerestaureerde loopgraven
Fort De Gagel
Het water om het fort
Magisch stukje landschap
Nabij het einde van de route nog steeds een prachtige omgeving
Vanaf hier het bos weer in

Zoals vermeld hadden we het geluk getuige te mogen zijn van parachute springers. Hoe snel kan een mens weer beneden zijn na een sprong. Geloof ons, heel snel.Natuurlijk was er genoeg te zien aan flora en fauna. Onderstaande foto's geven een kleine indruk van wat er op dat moment voor ons te zien was. Het geeft goed weer welk leven er in het Gagelbos te vinden is. We beginnen met de vogels.

Een bekende ..... de buizerd
Niet meer weg te denken ..... ganzen
En natuurlijk ..... de reiger
We vervolgen deze blog met foto's van vlinders. Samen met de libellen vormen zij toch wel de groep die onze meeste aandacht krijgt. De schoonheid van de vleugels en de verscheidenheid waarin zij voor komt is de droom van iedere fotograaf.

Dagpauwoog
Citroenvlinder
Bont Zandoogje
Koolwitje?
Kleine Vos
Gehakkelde Aurelia
Wederom een prachtig stukje natuur in ons eigen kikkerlandje. Uiteraard heeft het lekkere weer meegespeeld, want zonder zon valt er niet zo veel te zien. Kortom, een interessante wandeling. Dat brengt ons aan het einde van deze blog. Maar voor we afsluiten nog nog even die andere favoriet, de libelle. Volgens ons een metaalglanslibelle. Wij kunnen deze route van harte aanbevelen.

Metaalglanslibelle?
Dotterbloem
Nog een jonge familie

1 opmerking:

  1. Wat een leuke wandeling, mooie foto's, jullie hebben veel gezien op een tochtje van 7 km. Veel vlinders, leuk. En de metaalglanslibelle, zou dat de smaragdlibel kunnnen zijn. Goed te weten dat die ook in Utrecht zitten, hoef ik er niet zo heel ver weg voor. De lammetjes op de laatste foto zijn superschattig.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen