Pagina's

dinsdag 4 november 2014

Paddenstoelen in de Horsten

We waren al eens eerder op landgoed de Horsten in Wassenaar, maar nu besloten we er alleen naar toe te gaan voor de paddenstoelen. Het eerste gedeelte beloofde niet veel goeds, want het had geregend en hard ook. Het beginstuk is dan ook erg drassig. Nadat we een hoop dezelfde hadden gezien en gefotografeerd, hoopten we toch op iets meer. Volgens een wandelaar is september de beste maand, maar toch wist deze ons een paar tips te geven. Vervolgens werden we ook door andere wandelaars geattendeerd op leuke en soms bijzondere paddenstoelen. Je moet maar net even weten waar je ze kunt vinden. Als je dan zo thuis komt en de foto's bekijkt, dan denk ik dat we een vermoeiende, maar mooie tocht gemaakt hebben en trots mogen zijn op wat we gevonden hebben. We hebben geprobeerd de paddenstoelen op de juiste wijze te benoemen, maar er zal heus wel een naam tussen staan die niet klopt. Mocht u deze blog lezen en denken dat de naam van een paddenstoel anders moet zijn, mail ons dan even. De foto's geven geen indruk van het landgoed zelf, maar wel van de soorten paddenstoelen die daar staan. Er zullen ongetwijfeld nog meer soorten zijn, maar dat maakt het des te leuker voor een volgende keer.

We beginnen met een bijzondere soort, de peperbus. In serie hebben we een aantal foto's geplaatst, waarbij op de laatste foto duidelijk te zien is dat, na zachtjes geknepen te hebben, de inhoud naar buiten spuit.

Hieronder volgen de overige foto's van de paddenstoelen die we op de Horsten hebben aangetroffen. Sommige waren niet makkelijk te vinden en volgens diverse websites zou een enkeling redelijk uniek of zeer giftig kunnen zijn.

Vliegenzwam in ontwikkeling
Vliegenzwam volgroeid
Vliegenzwam plat
Vliegenzwam uitgebloed
Honingzwammetjes
Panteramaniet
Koraalzwam
In close-up
Aardappelbovist
Knolparadezwam
Panteramaniet
Slijmzwam
Paarse schijnridder
Zwerminktzwammetjes
Elfenbankje
Onbekend
Judasoor
Onbekend
Parelstuifzwam
Aardster
We hebben nog meer soorten gefotografeerd, maar die hebben we of al eens eerder geplaatst, of de foto's halen niet de kwaliteit die wij ons zelf proberen op te leggen. Wellicht dat wij deze later nog eens zullen plaatsen. Om paddenstoelen te fotograferen kunnen we dit landgoed aanbevelen.

1 opmerking:

  1. Wat een soorten. Ik wilde dit jaar ook nog naar de Horsten, maar het is er niet van gekomen, aan de soortenrijkdom te zien, moet ik daar volgend jaar toch echt een keertje heen.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen