Pagina's

vrijdag 26 juni 2015

Panbos en Lentevreugd

Afgelopen weekend zijn we eerst naar het Panbos gegaan en vervolgens naar Lentevreugd. Panbos is een leuk klein bebost gebied dat in de Gemeente Katwijk ligt. Er zijn een paar korte routes die je kunt volgen. Kenmerkend is de Tankwall of wel de Atlantikwall. Deze is in WOII gebouwd om tanks tegen te houden. Verder is er een hertenkamp, maar die was leeg. Voor de entree moet je een kaartje kopen a €2. Er zijn redelijk wat verschillende vogels, maar niet zo veel als in Lentevreugd. Lentevreugd wordt beheerd door Staatsbosbeheer en ligt aan de andere kant van het Panbos in Wassenaar. Het is veelal zandgrond en op sommige plaatsen erg drassig. Verder zijn er diverse struiken waar een grote verscheidenheid aan vogels zich schuil houdt.

Er loopt er een grote kudde Schotse Hooglanders en er zijn diverse Koniks. Koniks zijn kleine paarden. Ondanks dat we geen vogelaars zijn hebben we ons daar prima vermaakt en veel vogels weten vast te leggen. De eerste indruk is een saai landschap, maar ondanks de saaiheid hebben we daar het grootste deel van de dag vertoefd. De blauwborst was voor ons het hoogtepunt. Het is wel uitkijken voor teken, want een paar dagen later bleek ik er twee in mijn knie te hebben, ondanks het dragen van een lange broek. We beginnen met het Panbos.

Macro met de 100-400 Mark II
Muskuseend
Atalanta
Atalanta
Bont Zandoogje
Zoals gezegd was het hierna de beurt aan Lentevreugd. Een genot voor vogelaars. Overal om je heen hoor je de vogelgeluiden en zie je van alles vliegen.

Kudde Schotse Hooglanders
Koniks
Even schrikken,... Koniks razen op ons af richting de plas
Tankwall in het Panbos, gezien vanaf Lentevreugd
En dan is het vogeltijd. De ene vogel na de andere werd door ons waargenomen, met als hoogtepunt de blauwborst. De kunst om een mooie foto te krijgen is lang op een plek te blijven zitten of liggen, maar daar hebben wij gewoonweg geen lig- of zitvlees voor. Voor zo ver we de namen weten staan deze erbij. De ontbrekende namen horen we graag van u.

Met veel kabaal .....
..... de Kievit in vogelvlucht
Bonte Specht
Heggemus
Eindelijk! De Blauwborst
Roodborsttapuit
Nogmaals de Kievit

Rietgors
Kneu (vinkachtige)


Dan rest ons alleen nog wat andere zaken in Lentevreugd. Geen vogels, maar dat maakt ze niet minder mooi, ook al heb je ze zo vaak gezien.

Glassnijder (mannetje)
Konijn
Klaproos

1 opmerking:

  1. Prachtige serie Rene en wel een aantal hele mooie soorten.
    Mooi hoe alle soorten de ruimte hebben in je foto's.

    Groet,
    René

    BeantwoordenVerwijderen