Pagina's

zaterdag 18 februari 2017

Vogelen in de Alblasserwaard

In onze voorgaande blog melden we al dat we eens een vogelhut zouden huren. Welnu, afgelopen weekend was het dan zo ver. We hadden geen hoge verwachtingen, want de weersvoorspelling was niet best, koud met af en toe een sneeuwbui. Er werd ons aangeraden voor zonsopgang de hut te betreden, dus om 6:20 op naar de Alblasserwaard. De verwarming van de auto liet het op de heenreis afweten en dus was het binnen net zo koud als buiten. Eenmaal aangekomen op de plaats van bestemming wisten we niet wat we konden verwachten, Mede-eigenaar André was nog aanwezig en bleef samen met ons het eerste kwartier zitten om enthousiast zijn verhaal te doen en uitleg te geven. Koud was het niet in de hut, want er was een heerlijke oliekachel. Ook de stoelen waren van goede comfort. Tenslotte zit je er wel een behoorlijke tijd, dus dat was mooi meegenomen. En dan is het tijd om de camera's in gereedheid brengen en wachten op de vogels. Nou, die waren er snel en genoeg. Laten we maar meteen beginnen met de mooiste vogel van de dag, de sperwer. Op het moment dat die vogel aan komt vliegen verdwijnen direct alle andere vogels.


Zoals op de foto's goed te zien is was het al aardig aan het sneeuwen. Als de sperwer eenmaal weg is komen de talloze andere vogels weer terug om te kijken of er nog wat voer is overgebleven. Op een gegeven moment weet je niet meer waar je moet kijken. Uiteraard zijn het hoop dezelfde maar neemt niet weg dat het nu wel eens leuk is om ze zo bij elkaar te zien. De volgende foto's zijn van de ringmussen. Mooi om te zien, zeker met de kleuren die ze in de winter hebben.


En natuurlijk mogen de koolmeesjes niet ontbreken. Ook zij waren volop aanwezig met hun schitterende gele kleuren. Deze staken mooi af tegen de sneeuw en de bomen.
En dan wil het voorkomen dat je op een gegeven moment geen oog meer hebt voor de koolmeesjes, maar als je dan nog eens goed kijkt, dan zijn het geen koolmeesjes, maar pimpelmezen. In veel mindere mate aanwezig, maar toch leuk als je ze kunt fotograferen. De kleur blauw geeft ze net dat extra's waardoor ze (in mijn ogen) mooier zijn dan de koolmezen.Inmiddels heb je dan al een paar leuke soorten te pakken en voor je denkt dat er geen andere soorten meer komen vanwege de sneeuw, laat de bonte specht zich zien. Ook deze hebben we een aantal keer zien komen en gaan. Er hebben er zelfs drie tegelijk gezeten. Zo dichtbij hebben wij ze nog niet eerder gehad en ook bij deze vogel is het de rode kleur die weer mooi afsteekt tegen de sneeuw.

Er is nog een vogel die met soms drie tegelijk het decor kwam binnen wandelen, de fazant. Op zichzelf niets bijzonders, maar drie tegelijk was voor ons redelijk uniek. De fazant werd en misschien nog steeds, gebruikt voor de jacht. De stand neemt geleidelijk af en daarom waarschuwt de vogelbescherming voor de plezierjacht.Gedurende de hele dag was het verder een komen en gaan van vinken en groenlingen. Zowel de mannetjes als de vrouwtjes werden door ons gespot. Het onderscheid tussen de mannetjes en vrouwtjes is goed te zien. We hadden het geluk dat ze steeds voor de hut naar een bepaalde boom vlogen. Hierdoor konden we ze in vlucht fotograferen. De mannen van de groenlingen zijn overduidelijk geel, maar de vrouwtjes lijken qua kleur op de vrouwtjes vink. Vandaar dat we ze hier maar even bij elkaar gezet hebben.


Tot slot zijn er nog vogels voorbij gekomen die we eigenlijk bij iedere wandeltocht wel tegenkomen. Niks bijzonders, maar wel leuk om te melden, zeker omdat hiermee het aantal vogelsoorten bij de hut groot is. Er wordt namelijk gevraagd om de vogelsoorten op een lijst aan te vinken. Waarschijnlijk hebben we geluk gehad vanwege de sneeuw en waren de vogels haastig op zoek naar voedsel.

Roodborstje
Oerhollandse eenden
Turkse tortelduif
Vlaamse Gaai
Lijster
Vrouwtjes merel
In de middag kwamen er steeds buizerds in de bomen zitten. Hierdoor werd het angstvallig stil in de omgeving, tot op een gegeven moment er helemaal niets meer te beleven viel. Dat was voor ons het moment om naar huis te gaan. Gelukkig deed de verwarming van de auto het weer en was het gestopt met sneeuwen. Een vogelhut als deze kunnen we zeker aanraden. En dan te bedenken dat wij in hart en nieren geen vogelaars zijn. Na deze geweldige ervaring hebben we besloten om nog eens een hut voor onszelf te gaan huren. Waarschijnlijk zal dat in de zomer gaan gebeuren, zodat je wat andere tafereeltjes krijgt. Bedankt voor het lezen en tot een volgende keer! 

3 opmerkingen:

 1. Wauw, wat een geweldige serie. Vooral de sperwer maar ook de bosvogels in de sneeuw vindt ik top. Een hut om te onthouden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Inderdaad een prachtige serie. Kunnen jullie trots op zijn. Leuk jullie vandaag weer gezien te hebben
  Groet
  Ger

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Rene en Marianne,
  Leuk jullie vandaag ontmoet te hebben. Ik heb wat door jullie site lopen struinen en die ziet er erg goed uit.
  Topper vind ik wel de Sperwer in de sneeuw. Wat zullen jullie genoten hebben!
  Net nadat jullie vandaag weggingen bij de Polders Oegstgeest greep de Grote Mantelmeeuw een Ganzen ei. Hij vloog er een aantal keer mee omhoog en liet het van grote hoogte naar beneden vallen. Dat was wel gaaf om te zien.
  Groetjes,
  Inge

  BeantwoordenVerwijderen