Pagina's

zondag 14 januari 2018

De Buffelkopeend in Barendrecht

Ondanks dat het weer nog niet echt mee werkt en de griepepidemie zo langzamerhand aan het verdwijnen is, konden we afgelopen week eindelijk weer eens een fototocht houden. Om niet steeds naar eenzelfde gebied terug te gaan, wordt het steeds moeilijker om een tocht te bepalen. Vandaar dat we het eens op een andere manier deden. We besloten om eens te gaan kijken op waarneming.nl

Op de betreffende site staan genoeg waarnemingen, maar is het meeste toch wel ver uit de buurt. Uiteindelijk kwamen we de Buffelkopeend in Barendrecht tegen. Deze bijzondere eend was ook al eens te zien in een uitzending van vroege vogels in 2015. We hadden onze bedenkingen of we deze eend wel zouden tegenkomen. In eerste instantie gingen we het natuurgebied in wat grenst aan de Oude Maas. Het was er één en al drassigheid met vele knotwilgen. Sommigen zien er zo hol en afgeleefd uit, dat je je afvraagt hoe ze nog kunnen blijven groeien en bloeien.




We hebben de hele route gelopen, maar zijn nauwelijks leven tegengekomen. Een mooi gezicht zijn de vele boten die op de Oude Maas varen. Aan het einde van de route gingen we nog eens kijken waar die ochtend de buffelkopeend nu daadwerkelijk was gespot. Dit bleek dus aan de andere zijde te zijn, in de Gaatkensplas. We liepen via de dijk terug naar de auto om vervolgens eerst wat reeën in het veld te zien staan. Ondanks de enorme afstand waarop wij ons lieten zien, hadden ze ons al gauw in de gaten en voor we het wisten waren ze nagenoeg het hele veld overgestoken.




Aangekomen bij het parkeerterrein namen we de auto naar de Gaatkens Plas. We parkeerden in een woonwijk en tuurden door onze camera's. En ja hoor, op grote afstand was daar de Buffelkopeend. We probeerden steeds dichterbij te komen, maar uiteindelijk hadden we het volle bereik nodig van onze telelenzen om deze eend op de foto te zetten. Al met al was de missie geslaagd.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten