Pagina's

zondag 14 juni 2020

Een aantal wandelingen verder ...

Sinds vorig jaar zijn we niet meer in de AWD geweest. Dat hebben we de afgelopen week goed gemaakt. Vroeg op pad want aangezien de parkeerplaatsen weer opengesteld zijn, dachten we dat het druk zou worden. Het tegenovergestelde bleek waar. De parkeerplaats was rustig, maar het aantal bezoekers was wel redelijk te noemen.

Vanaf de ingang was het al meteen raak. De schitterende felgroene kleur van de zandhagedis kun je niet negeren. Er waren er meerdere. De één wat schuwer als de andere, maar ze als ze eenmaal blijven zitten, dan zijn het echt plaatjes. Ook de meikever was van begin af aan volop aanwezig. Tientallen meters verder werden we door 2 dames geattendeerd op de door hen genoemde meikever boom. Deze boom zat vol met meikevers, alleen of in trosjes. Voorts is het weer de tijd van de libellen. Genoeg om te zien en de één zit nog mooier als de andere, maar het blijft helaas maar bij een aantal soorten die we eigenlijk ieder jaar wel tegenkomen. We besloten ook nog even de jaarlijkse trip naar de blaaskikkers en boomkikkers te doen. Jammer genoeg stond de plas vol met riet, konden we het gekwaak wel horen, maar konden we nauwelijks een glimp opvangen van de blaaskikkers. De boomkikkers waren wel duidelijk te zien. Ook nu mochten de talloze hertjes niet ontbreken. Hier en daar een zwanger vrouwtje en een groep jonge hertjes. We eindigen de AWD met wat kleine kikkervisjes. Grappig om te zien hoe kikkervisjes langzaam hun staart verliezen.

Onderaan de foto's vanuit de AWD gaan we verder met onze eigen omgeving, Ockenburgh en de blauwborsten in Rietputten.




























Wij wonen zelf in de omgeving van Kijkduin. Daar zijn ook een aantal natuurgebieden te vinden, hoewel nieuwbouw meer en meer de natuur aan het verdrijven is. Zo is er een complete wijk in Madestein gebouwd en zijn ze bezig om dit nog verder uit te breiden. Zo denk je aan de rand van Den Haag te wonen, zo verdwijnen stukken natuur en woon je voor je gevoel niet meer aan de rand. Ockenburgh is een nog bestaand stukje natuur, wat hopelijk behouden blijft. Het is niet bijzonder groot, maar ook hier leven vossen, zien we spechten en staat het soms vol met boshyacinten.






Zoals vermeld hebben we in de afgelopen tijd ook nog Rietputten aangedaan. Er is inmiddels een stuk natuur verdwenen door de aanleg van de Blankenburgverbinding,maar gelukkig zijn er nog genoeg vogelsoorten. Wij gingen echter voor de blauwborsten. Ditmaal konden we ze niet aan een rietstengel fotograferen, maar kwamen ze tot een meter voor onze lens naar ons toe huppelen. Probeer dan nog maar eens een goede foto met je telelens te maken.






1 opmerking:

  1. Door drukte nog geen tijd gehad om deze mooie blog te bekijken, nog van het voorjaar, met die prachtige hagedissen en meikevers. Wat waren het er veel dit jaar. Leuk een ander vosje, ik heb deze ook een keer gezien bij kijkduin, maar is voor mij per OV zo'n eind reizen.... (heel lang in de bus vanaf den Haag HS). De blauwborst is de topper, wat een mooie foto's. Hij werkte goed mee.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen