Pagina's

maandag 22 februari 2021

Sneeuw in Sorghvliet / Meer en Bos

Eigenlijk hadden we geen sneeuw verwacht en eerlijk gezegd zaten we er ook niet op te wachten, maar het levert wel leuke plaatjes op. Het is echter wachten op de negatieve berichten over de ijsvogels die een dergelijke winter niet overleven. De populaties was net weer aan het groeien dus hopelijk hebben er nog genoeg het overleefd. Maar goed, sneeuw dus. Een mooi moment om in de eigen omgeving Sorghvliet te bezoeken. Roodborstjes in de sneeuw geeft een mooi contrast. En er waren er behoorlijk veel.




Net als elke andere vogel is het soms moeilijk om aan voedsel te komen, zeker als er een flinke laag sneeuw ligt. Zo was ook het kleine winterkoninkje op zoek naar voedsel. Niet bestand tegen koude winters en normaliter vliegt dit beestje snel van struik naar struik, maar met deze sneeuw was het voordeel, dat ze vrij lang op dezelfde plek aan het zoeken waren. 




Ook in Meer en Bos waren de vogels op zoek naar voedsel. Op sommige plaatsen, en dan met name onder de bomen, waren plekken al min of meer sneeuwvrij gemaakt door de wat grotere vogels. Dan is het even wachten totdat de volgende soort zich laat zien. Want waar groen is zijn ze op zoek naar voedsel. In dit geval was het de koperwiek die zich volop liet zien.






We wisten vooraf al dat de goudhaantjes in Meer en Bos aanwezig waren, dus na de koperwiek deze toch ook maar proberen te fotograferen. We zagen ze hier en daar wel vliegen, maar Meer en Bos is toch min of meer een wandelgebied voor mensen met honden of kinderen. Voor je het weet zijn de vogels al weer gevlogen. En als je ze ziet, zitten ze achter takjes of bladeren. Ook nu maakte de sneeuw het iets makkelijker, mits je maar lang genoeg op dezelfde plek blijft wachten. Uiteindelijk komen ze vanzelf weer terug op de plek.







En of het niet genoeg was hebben we ook regelmatig de vuurgoudhaan gezien. Deze was een stuk minder aanwezig en ook moeilijker te fotograferen. De vuurgoudhaan is te herkennen aan de witte band boven het oog. We hebben natuurlijk wel een aantal foto's kunnen nemen, maar ik denk dat onderstaande foto de mooiste is. Verder waren er natuurlijk de koolmeesjes en andere reguliere soorten. 





En zo sluiten we deze blog af, waarmee de sneeuw ook echt voor de zon is verdwenen. Beter voor de vogels en beter voor het verkeer, hoe mooi zo'n witte deken ook is. In de volgende blog gaan we op zoek naar de bruine kiekendief.



1 opmerking:

  1. Wat leuk zeg, al die vogeltjes in de sneeuw. Ik kreeg in de sneeuw week vooral het roodborstje in de sneeuw. Goudhaantje heb je ook prachtig, en dan de koperwiek, top.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen