Pagina's

dinsdag 10 juli 2012

Vlinderrijk AWD

Zo gaan we eens per maand naar de AWD en zo zijn we afgelopen zaterdag voor de derde maal op rij naar ons favoriete stukje natuur afgereisd. We hadden besloten ingang de Oase te nemen. Tijdens een kop koffie en een heerlijk stukje appeltaart bekeken we de kaart van het AWD om te zien hoe we zouden lopen. Nadat de wandeltocht gepland was werd het tijd om te gaan. Allereerst willen we weer een panorama foto laten zien. Voor de meesten geen onbekend gezicht.

Panorama nabij het bezoekerscentrum
We hadden gewoon zin om lekker te wandelen en fotograferen. Al gauw kwamen we een erg grote slak op een boom tegen. Deze slak was zo groot als een tennisbal en had zijn hoofd verstopt achter een soort vel. Geen idee waarom dit zo was.

Een slak zo groot als een tennisbal
Uiteraard hadden we de foto's van de zandhagedis van medebloggers gezien. Stiekem hoopten we deze ook te vinden en te fotograferen, maar anders dan heel veel vlinders en herten was er geen zandhagedis te bekennen. Nu is het vaak zo dat als je echt op zoek gaat naar iets, je het meestal niet kunt vinden. Laten we maar beginnen met de rups van Marianne. Soms denk ik "wat is ze nou weer aan het fotograferen?" en als ik dan dichterbij kom, dan heeft ze toch weer iets gezien waar ik voorbij zou lopen.

Rups van de Sint Jacobs vlinder
Bovenstaande rups was in overvloed te aanschouwen. Nu zijn rupsen niet de meest aantrekkelijke dieren om te fotograferen, maar toch heeft dit wel zo zijn charme. Tijdens het fotograferen van deze rupsen hoorden we een hard gezoem, alsof er een nest bijen dichtbij was. Wat wij zagen waren drie kleine wespjes die vastzaten terwijl een vierde er om heen bleef vliegen in een poging de andere drie te bevrijden. Dit lukte en nadat ze weer vrij waren konden we een mooie foto nemen.

Geen trucagefoto, maar vier blijde wespjes
Zoals de titel al aangeeft was het vlinderdag. De variatie in vlinders is enorm, maar helaas zijn niet alle variaties in Nederland aanwezig. Toch hebben we ons best gedaan om te laten zien wat er zoal aan vlinders te zien is in de AWD.

Kleine Vuurvlinder
Koevinkje
Bruin Zandoogje
Dikkop
Koolwitje
 Je denkt tijdens al die wandeltochten in het AWD al alles gezien te hebben, maar toch blijft het gebied ons steeds weer verbazen. We hebben zelf niet het geduld om ergens een uur te gaan wachten in de hoop dat we iets zien, maar speuren zelf de bloemen en planten af.

Sabelsprinkhaan
De jonge hertjes zijn geboren en ook dat blijft een mooi tafereel om te bewonderen. De AWD is en blijft een gebied voor natuurliefhebbers. De volgende foto's behoeven geen uitleg.
1 opmerking:

  1. Prachtige gevarieerde serie, van vlinders tot hertjes. De krekel is trouwens een sabelsprinkhaan, een heel mooi diertje.
    Ik vind de foto van de 4 wespjes erg leuk.
    Het rode zandoogje is volgens mij een kleine vuurvlinder, die zitten er heel veel in de AWD.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen