Pagina's

donderdag 24 juli 2014

Het grote vlinderblog

Afgelopen week hadden we niet zo veel tijd om een lange wandeling te maken. Aan de ene kant jammer, maar aan de andere kant werd het snikheet en was het water niet aan te slepen. Daarom besloten we de AWD te bezoeken om vervolgens een klein rondje te lopen. Nadat we wat vlinders gefotografeerd hadden hoorde we iemand vlinders tellen. Vervolgens hoorde we de naam van een bijzondere vlinder, de keizersmantel. En zo gebeurde het dat we in een veld met bloemen stonden waar honderden vlinders vrolijk dwarrelden. Natuurlijk moet je op een gegeven moment door en dan is het tijd voor andere insecten. Maar uiteindelijk zijn de meeste foto's van vlinders. De week ervoor zijn we ook naar de AWD geweest en toen hadden we meer tijd. Deze blog is dan ook een combinatie van de twee laatste bezoeken. Aan het einde van deze blog laten we zien dat ook in je eigen omgeving nog veel te zien is. Zo hebben wij een pasgeboren fuut die op de rug van moeders ligt, wachtend op een lekker visje van vader. Omdat het vakantietijd is hebben wij er een extra lange blog van gemaakt. Zoals altijd beginnen we met wat overzichtsfoto's.
Bovenstaande foto's behoeven geen toelichting. De AWD is gewoon mooi. Het is tevens de periode van het paren. Ook deze momenten zijn door ons vastgelegd. Het hoogtepunt is het paren van de keizersmantel. Hieronder foto's van parende insecten.

Icarus blauwtjes
Keizersmantel
Koevinkje
Klein geaderd witje
Koevinkje
Kleine rode weekschildkever
Libellen
Overspel of samenspel?
Al parend op mijn vinger
Ondanks de titel is er nog meer leven in de AWD. Wat je bij blijft als bezoeker zijn de vele herten die daar rondlopen. Niet achter een hek, maar gewoon vrij, zoals het hoort. In deze periode met jongen. En dan zijn ze snel vertrokken, want één geluidje en de hele kudde rent weg.Op de laatste dag hadden we het geluk een aantal jongen van de bonte specht te mogen aanschouwen. Helaas veel te ver weg, maar het feit dat we ze gezien hebben was al leuk. Uiteindelijk was moeder of vader meer fotogeniek. En tijdens onze wandeling werden we gadegeslagen door een andere vogel die waarschijnlijk zijn jongen daar had. Met een hels kabaal gaf zij duidelijk te kennen dat wij door moesten lopen. Uiteraard hebben wij dat gedaan. Welke vogel het is weten wij niet (vierde foto hieronder).

Voordat we aan de vele vlinderfoto's beginnen hebben we nog wat andere insecten en dieren vastgelegd. Voor sommige foto's hebben wij de macrolens weer uit de tas gehaald. Het is allen jammer dat je in het veld van lens moet verwisselen. Een tweede camera zou uitkomst bieden. Ditmaal hadden we ook het geluk de zandhagedis te mogen zien.


Dikkopbloedbij


Zandhagedis
En dan is het nu tijd voor het vlindergedeelte. We hebben onze mooiste foto's geselecteerd. Normaal gesproken kom je thuis en gooi je de helft van de foto's al weg. Ditmaal was het anders. Er bleven meer foto's over dan er werden weggegooid. Vandaar dat we een hoop vlinders kunnen laten zien. Uiteraard hebben we getracht zo veel mogelijk de juiste namen er bij te zoeken, maar hulp is altijd welkom. De vlinders staan in willekeurige volgorde.

Bruin blauwtje
Koevinkje
Gehakkelde Aaurelia 
Klein geaderd witje
Landkaartje
Keizersmantel
Koevinkje
Kleine vuurvlinder
Keizersmantel

Keizersmantel
Prachtstipspanner
Kleine vuurvlinder

Koevinkje
Gehakkelde Aurelia 
Klein geaderd witje
Icarus blauwtje
Bruine breedvleugeluil
Muntvlinder
Dagpauwoog
Icarus blauwtje met Koevinkje
En zoals beloofd laten we nog wat foto's zien die gemaakt zijn in onze eigen omgeving. Alles heeft te maken met jongen. Op de eerste foto ligt het jong van de fuut lekker uit te rusten, totdat vader met een visje komt. Vervolgens zien we het jong van een meerkoet en tenslotte is daar het jong van de Nijlgans.
2 opmerkingen:

  1. Wat een mooi overzicht van de vele vlinders in de AWD. Leuk dat jullie de keizersmantel ook hebben, ik had hem begin juli op de foto, was daar superblij mee. De hertjes blijven leuk, dat verveelt nooit.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oh ja, de vogel waar je de naam niet van weet , vliegend in de blauwe lucht, dat is de kievit, die zijn inderdaad erg luidruchtig soms.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen