Pagina's

dinsdag 21 juli 2015

Reeuwijkse Plassen

Het werd eens tijd voor wat anders en dus had Marianne haar oog laten vallen op de Reeuwijkse Plassen, waarbij we eerst het polderlandschap zouden bewandelen. Na een nogal hachelijke tocht op een éénbaansweg wisten we uiteindelijk ons doel te bereiken, de parkeerplaats van de Oukoopsekade. Als we dat al een parkeerplaats kunnen noemen, want er was net aan ruimte voor 1 auto. De wandelroute is van Staatsbosbeheer. Op een paar meter van de auto stond een lieftallig vogeltje ons al te verwelkomen.


Terwijl we net aan 100 meter gewandeld hadden, kwam de ene na de andere Daas onze huid penetreren. Dazen zijn steekvliegen. In eerste instantie krijg je het gevoel dat je in de brandnetels hebt gestaan. Aan het einde van de dag en de 2 volgende dagen hadden we grote schijven wat gepaard ging met erg veel jeuk. Dat beloofde niet veel goeds. Eenmaal het bos uit werd het minder en konden we genieten van een aantal uitzichten, waaronder de Oukoopse molen. Tijdens de wandeling zie je een veldje waar turf gestoken is. Dit om te laten zien hoe ze dat deden.


Na deze wat stekelige tocht wilde we de grote plas bezoeken. Restaurant Reeuwijkse Hout was ons volgende doel. Vanuit daar konden we nog net een kleine wandeling maken. Vogels genoeg, maar helaas laten ze zich niet altijd van hun goede kant zien. De watervogels zijn wel in grote getale aanwezig. Vooral de visdief was nadrukkelijk aanwezig.

Visdief in vogelvlucht
Kokmeeuw
Een soort kreeft ging volledig naar binnen
Waarschijnlijk geen ruimte meer voor wat anders
Jonge fuut
De visdief in symmetrie
Elegant boven het water hangend, op zoek naar een hapje
Zo langs de plas lopend kom je een bord tegen met de tekst "attentie, ringslangen niet verstoren". Dus op zoek naar een ringslang. Daar konden we niet lang naar zoeken, maar om teleurstelling te voorkomen laten we wat andere slangen zien. De eerste 2 slangen zijn gefotografeerd in Limburg en de Utrechtse Heuvelrug, de 3e in Denemarken.
Uiteraard is het bij de Reeuwijkse Plassen de flora en fauna die het een Nature 2000 gebied maken, hetgeen inhoudt dat de dieren extra bescherming genieten. We gaan er zeker nog een keer naar terug.
1 opmerking:

  1. Mooie gevarieerde serie, visdiefje heb je echt mooi. en de ringslang, een leuke waarneming. Gebied ziet er heel afwisselend uit wat fauna betreft, vogels, vlinders, libellen. Zal in de herfst en winter wel iets minder afwisselend zijn.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen