Pagina's

maandag 26 oktober 2015

Herfst in de AWD

In den beginne, jaren geleden, maakte ik kennis met de AWD. Marianne liep er al geregeld, maar bij mij had sport voorrang. Eenmaal een keer meegegaan ben ik de AWD gaan waarderen. Dat is ook de reden waarom wij daar meerdere malen per jaar wandelen. Persoonlijk vind ik de herfst het mooist, als de boombladeren van kleur veranderen, het bos goud geel wordt en de herten aan het burlen zijn. Als de zon dan ook nog eens schijnt is het alsof je vakantie viert.

Dan lees en hoor je over het feit dat er ruim 2000 herten geschoten moeten worden. Aan de ene kant begrijpelijk, maar aan de andere kant heeft dit niets meer met evenwicht te maken en is het meer een politiek spel. Voldoende blogs die er over schrijven en er wordt genoeg aandacht in de media eraan besteed, dus dat zullen we nu niet doen. Wij hebben inmiddels al diverse hulzen gevonden, hetgeen betekent dat het afschieten waarschijnlijk al begonnen is. Of het moeten nog oude zijn. We hebben hoe dan ook besloten een groot deel van deze blog aan de herten te wijden. Zoals zovelen schrijven, kan dit nog wel eens een uniek beeld zijn in de toekomst.

Onderstaande foto's geven ons beeld van de herfst in de AWD weer. Van burlende tot vechtende mannen, waarbij soms ook de heerlijke rust wordt weergegeven. We beginnen met foto's van een hert die niet de brug wilde nemen, maar besloot om naar de overzijde te zwemmen, om vervolgens het bos in te rennen.


Zoals gezegd is oktober de maand voor het burlen. Van alle kanten hoor je ze. Wie op dat moment denkt voor zijn/haar rust te komen kan dat rustig vergeten. In een enkel geval hebben we wat mooie gevechten gezien.


De momenten dat ze alleen zijn brengt enorme rust met zich mee. Sommigen graven zich in en gaan slapen, andere genieten zelf van de rust of komen weer op adem.

De herfst in de AWD betekent voor ons niet alleen herten, maar natuurlijk ook paddenstoelen. Hoewel de AWD niet heel veel verschillende soorten heeft, komen ze wel in grote getale voor. Sommige soorten zijn overweldigend. We zullen ze niet allemaal benoemen, want de meeste kent iedereen wel, echter hebben we soorten gezien die we nog niet eerder zijn tegengekomen. Je zou er zo overheen lopen omdat je niet weet dat het een paddenstoel betreft.Oranje bekerzwam

Inktzwam
Tot slot nog een wesp die ik persoonlijk nog niet eerder had gezien: de hoornaar. Deze is milder als andere wespen en zal alleen steken als ze in het nauw komen.


We hopen dat jullie weer genoten hebben van deze extra lange blog, waarin we proberen te laten zien hoe mooi de AWD in de herfst is. Tot de volgende wandeling!

2 opmerkingen:

 1. Mooi beeldverslag van de bronst en een heerlijke paddenstoelenverzameling. Mooi hoor.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De herfst is ook een heel mooi gebied en ook omdat je daar overal mag komen/lopen.
  Ook dit jaar ben ik niet aan de bronst toegekomen en aan een herfstwandeling al helemaal niet. Heerlijk dat ik dan van deze foto's van de bronst kan genieten.
  Ook je paddenstoelen en zwammenserie zijn mooi helder en sfeervol.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen