Pagina's

donderdag 1 oktober 2015

Paddenstoelen (zoek)tocht

Het is weer paddenstoelen tijd en waar anders in de buurt van Den Haag kun je veel paddenstoelen vinden dan op landgoed de Horsten. De rit via de Wassenaarseweg was niet ideaal. Normaliter kunnen we zo doorrijden, maar in Duinrel was het Tinadag. Achteraf viel het nog wel mee en bereikten we probleemloos de Horsten. Rugzak....check, eten....check, camera's....check. Op naar de eerste foto. Oeps, de batterij ligt nog in de oplader thuis. Gelukkig hebben we nog een Sony en een reserve Canon bij ons. Deze  heeft alleen de macrolens erop. Even balen, maar ach, de Sony maakt prachtige foto's en nu moesten we ons best doen om toch nog wat met de macro te doen. Zoals de titel al aangeeft, zijn we ditmaal voor de paddenstoelen gegaan. Over de Horsten hebben we al eens eerder verteld in onze blog. Uiteraard is de meeste informatie op de site van de Horsten zelf te vinden: www.overdehorsten.nl

De belangrijkste vondst van deze dag was de zeldzame inktviszwam. Deze zwam groeit voornamelijk op houtsnippers en/of voedselrijk zand en staat op de rode lijst. Deze zwam komt oorspronkelijk uit Australië, maar ondanks dat deze zwam wat meer ontdekt wordt in Nederland, waren we hier toch erg blij mee. Blijf er echter niet te lang bij staan, want de lucht die deze zwam af geeft is niet de allerlekkerste.... een lijkenlucht die vooral strontvliegen aantrekt.

Het begint met deze "duivels eieren"
Je ziet de tentakels onder het slijm al zitten, klaar om uit te komen
In volle glorie
Meerdere bij elkaar
Aantrekkelijk voor vliegen
Uiteraard hebben we nog veel meer paddenstoelen gezien. Sommige zijn erg klein en sommige groot. De Horsten staat vol met een grote verscheidenheid.

Zwavelkopjes
Paarse Amethistzwam
Niet gedetermineerd
In macro formaat
Parelstuifzwammen
Koraalzwam
Braakrussula
Braakrussula macro
Kastanjeboleet
Porseleinzwam
Niet gedetermineerd 
Kluifzwam
Herfstboleet
Gewone zwavelkop
Panterameniet
Amethistzwam

2 opmerkingen:

 1. Hoi Ren;e,

  via Kees je blog ontdekt en wat een prachtige zwammen en paddenstoelen zie ik hier.
  Vooral eth duivelse ei is voor mij een geweldige mooie waarneming. Neemt niet weg dat ook je andere paddenstoelen prachtig zijn weergegeven. Helder, scherp en prachtige kleuren en compositie.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat gaaf zeg die inktviszwam, die heb ik nog nooit gezien, en bij jullie zie ik hem gewoon van duivels ei tot in volle glorie. De geur lijkt op die van de grote stinkzwam, als je door het bos wandelt en je ruikt het kun je gaan zoeken, want dan staat er een van deze zwammen...
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen